Nederlandse valkerijen

article 3

Nederland is een land waarin de valkerij nog steeds leeft en in totaal zijn er 200 valkeniers die hiervoor een vergunning hebben. In dit artikel delen we een aantal van deze valkerijen uit meerdere provincies. Hieronder alvast een voorproefje:

  • Valkerij Schaap
  • Birds at Work
  • Valkerij Schrieken
  • Roofvogelboerderij
  • Wings of Change

Valkerijen

We beginnen met Valkerij Schaap, die zich bevond in Lochem. Ruim 18 jaar heeft deze onderneming bestaan, maar ze hebben toch definitief hun deuren gesloten. De Valkerij is op 1 november 2022 met pensioen gegaan en datzelfde geldt voor de 22 vogels die voor hen hebben gevlogen.

Deze vogelliefhebbers gaven regelmatig workshops, zoals de workshop Pronken met andermans veren, waarbij deelnemers zelf ook een vogel op de hand mochten houden. De roofvogels en uilen zijn stuk voor stuk prachtig en ondanks dat het niet meer mogelijk is om een workshop te volgen, kun je in video virtueel kennismaken.

De tweede valkerij is Birds at Work in Thorn, opgericht door Nina en Rob. Nina heeft veel ervaring opgedaan met roofvogels door haar werk in de Beekse Bergen en ze zet nu haar vogels in om overlast te bestrijden op milieuterreinen van Essent. Waarbij ze in een interview aangeeft dat wegjagen al voldoende is.

Dit is niet alles, want samen met Rob geeft ze ook workshops, ondersteund door een ervaren team. Je kunt ook een wandeling maken met een van de vogels, bijvoorbeeld door het natuurgebied van de Baarstraat. Deze valkerij is uiteraard in het bezit van een valkeniersakte, evenals een jachtakte en meerdere certificaten voor hun bestrijdingswerkzaamheden.

Valkerij Schrieken is de derde valkerij die we willen noemen, die zowel presentaties geven als diervriendelijk verjagen. De tactiek die wordt ingezet door Mart Schrieken bij een vogelplaag of andere vormen van vogeloverlast, is om regelmatig een roofvogel aanwezig te laten zijn. Schrieken is echt een verjaagbedrijf met een moderne aanpak, waarbij meeuwen de vogels zijn die het vaakste moeten worden weggejaagd. De aanwezigheid van een roofvogel zorgt voor onrust en is voldoende om een probleem te verhelpen.

Tijdens de presentaties, wat eigenlijk workshops zijn, worden er allerlei weetjes verteld over deze majestueuze dieren. Ook kun je jezelf aanmelden voor een fotoshoot. De roofvogels die onderdeel zijn van Valkerij Schrieken zijn onder meer: Buzzie en Jack Buizerd, TV en Tinus Torenvalk, Abba de Steppearend, Nelson de Amerikaanse Roodstaartbuizerd, Nuka de Woestijnbuizerd, Kiek de Bruine Kiekendief, Pieter en Alexander de Woestijnbuizerd en Merlin Smelleken.

In de Roofvogelboerderij in Groenzoom wonen onder andere twee zeearenden, genaamd Julius en Utah, evenals een witkopgier, een steppearend en uiteraard meerdere slechtvalken. Bent van de roofvogelboerderij is van melkveehouder overgestapt op het houden van andere dieren. Het is een echt commercieel bedrijf en veel vogels worden gefokt om te worden verkocht aan valkeniers in Dubai. (Iets wat volgens experts niet de beste methode is, aangezien de dieren het warme klimaat niet gewend zijn).

De roofvogelboerderij biedt onder meer demonstraties aan, waarbij het vooral draait om sensatie en de interactie met de dieren. Maar ze geven ook meet & greets met specifieke vogels, een uilen workshop in de schemering en fotografie workshops waarin je niet jezelf maar de dieren kunt fotograferen. Ook de roofvogelboerderij biedt bestrijding aan net als Valkerij Schrieken, voor het bestrijden van duiven, meeuwen, kraaien en ganzen.

Wings of Change

We sluiten af met Wings of Change, een opvang voor uilen en roofvogels. Want helaas zijn er ook in Nederland gewonde en verwaarloosde roofvogels die hulp nodig hebben. Wings of Change helpt dieren:

  • die in gevangenschap geboren zijn (gekweekt)
  • die afkomstig zijn uit valkerijen, waarbij de vogels zich bevonden in dieronwaardige omstandigheden
  • vogels van particulieren die in beslag zijn genomen, zoals het illegaal houden van deze Harry Potter slachtoffers.

De roofvogelambulance staat altijd klaar en ook dieren die revalidatie nodig hebben kunnen hier terecht. Als het mogelijk is en de dieren in het wild kunnen overleven, worden ze later uitgezet in de natuur.

Dit is nog niet alles want deze geweldige organisatie zet zich ook in voor wilde roofvogels, door het opzetten van broedprogramma’s en het helpen bij de conservatie van bedreigde vogelsoorten zoals de Luggervalk en de gieren.

Wings of Change biedt ook demonstraties en workshops aan, waarbij je echt alles leert over deze vogels, ook over hun natuurlijke gedrag en omgeving. Want het zijn natuurlijk dieren die normaal gesproken urenlang in de lucht te vinden zijn. En geloof me er is niets mooier om een dier te zien vliegen in zijn natuurlijk habitat, kijk zelf maar: